Davant les repetides aportacions d’arena a les platges de Dénia sense informes d’impacte ambiental, l’Ajuntament de Dénia i l’IROX han decidit convidar a un expert investigador científic del CSIC, Rafael Sardá, per copsar la seua opinió respecte a la situació actual i que analitze les possibilitats d’una gestió eficient del nostre litoral.
Rafael Sardá Borroy és investigador del “Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)”, en Socio-ecologia i professor del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences de la “Escuela Superior de Administració y Dirección de Empresas (ESADE-Barcelona)” on desenvolupa cursos de Sostenibilitat Corporativa. Co-fundador del grup “Business and the Environment” del “Global Alliance in Managenment Education (CEMS)”. Ha desenvolupat nombroses investigacions i treballs en estudis de frontera entre els sistemes socials i els sistemes ecològics.
És fonamental aprofundir en l’estudi del nostre medi marí per a poder prendre les millors decisions, basades en dades objectives, que milloren la gestió que fem de l’entorn. No és acceptable continuar fent abocaments d’arena sense considerar els efectes que això representa per la vida marina, a més a més, sense que això resolga el problema.
Una gestió eficient ha de tenir present els efectes sobre el conjunt de les platges així com la detecció dels problemes que han creat la situació actual deguda, bàsicament, a la destrucció de l’espai dunar efectuat per la pressió urbanística, problema que si no es resol impedeix que les aportacions d’arena servisquen per alguna cosa. La platja és un conjunt que ha de ser considerat en la seua totalitat si es vol que les mesures preses puguen canviar la inèrcia recessiva.
Aprofitant la visita a la nostra ciutat del científic Rafael Sardá donarà una conferència amb el títol “Erosión de las Playas i Gestión integrada de Zonas Costeras”. Serà el proper dia 3 de novembre a les 19 hores a la Casa de Cultura de Dénia.