Pujada al far del Cap de Sant Antoni amb l’IES n.1- Futur Centre d’Interpretació del Parc del Montgó i la Reserva Marina

Home / Formació / Tallers escolars / Pujada al far del Cap de Sant Antoni amb l’IES n.1- Futur Centre d’Interpretació del Parc del Montgó i la Reserva Marina

El dimarts 8 de maig l’IROX va organitzar una pujada des del port fins al far del Cap de Sant Antoni amb els alumnes de 1r ESO B de l’IES n.1 de Xàbia. L’eixida va estar dirigida per la biòloga Tere Bou acompanyada per la tutora dels curs, Vicky Verdet, i pel professor de Valors Ètics del grup i membre de l’IROX, Ferran Polo.

Després de les primeres explicacions al Tangó per part de Tere Bou, sobre els valors mediambientals de la Reserva Marina i del Parc Natural del Montgó, van iniciar la pujada cap el far.

 

Tere també ens va recordar l’existència de l’antiga estació de Salvament de Nàufrags al Tangó, que servia per a desembarcar gent de les barques en situacions de temporal de mar. Durant la pujada es va destacar la gran quantitat d’aus marines d’aquest entorn, així com alguns fòssils que es van trobar.

 

A l’arribada al far es va comentar els valors botànics i els episodis recents d’incendis i la seua recuperació del Parc Natural del Montgó, així com la importància dels fars per la navegació i l’existència, en aquest cas, d’una antiga ermita, dedicada a Sant Antoni, que va acabar per donar nom a aquest espai. Durant el seu descans també s’hi comentaren episodis de corsaris i pirates que han ocorregut al llarg de la història a les nostres costes. 

 

Els alumnes des de dalt van poder assistir a la tornada a port d’algunes traïnyes o embarcacions de cèrcol, dedicades durant la nit a la pesca de l’aladroc i la sardina, que tornaven després de la seua nocturna jornada. També van poder apreciar una Moruna, dispositiu de xarxes que els pescadors de tresmall del port de Xàbia han instal·lat enguany al Tangó. Aquest ormeig és un sistema de pesca sostenible, un corredor de xarxes que condueix al peix fins a la zona de captura.

 

Finalment es va seguir camí fins a l’antic quarter de carabiners, on Ferran i Tere els van explicar alguna cosa sobre el contraband a finals del segle XIX i durant la primera meitat del segle XX. Després van passar pel monestir on es va comentar el famós atac pirata del segle XIV, per arribar finalment als molins, on es va parlar de la geomorfologia costanera i dels diferents tipus de formacions litorals a la badia que es poden apreciar perfectament des d’allà, així com la seua toponímia.

 

Aprofitant aquest magnífic dia d’aprenentatge i convivència amb els alumnes del IES nº1 de Xàbia i els seus professors, des de l’IROX ens volem afegir a la petició de l’Ajuntament de Xàbia per a demanar la creació d’un centre d’interpretació de la Reserva Marina i del Parc Natural del Montgó al far del Cap de Sant Antoni, que posaria en valor tot aquest immens patrimoni, natural i etnològic, d’aquesta part de La Marina.

 

Institut de Recerca Oceanogràfica de Xàbia

Departament de Formació.