Als propers mesos es produirà un dels reptes més apassionants de l’arqueologia submarina a les nostres costes, la recerca als fons marins de la badia del Portitxol.
Quan fa uns anys Ximo Bolufer, des del Museu Arqueològic de Xàbia, va decidir impulsar l’estudi dels fons marins en la zona del Portitxol va encarregar la investigació a dos dels nostres arqueòlegs subaquàtics amb més futur del País Valencià, Alejandro Pérez Prefasi i Jordi Blázquez. L’Àlex i el Jordi van encetar l’estudi a la recerca d’àncores i d’altres objectes que jeuen als fons marins de la badia. Inicialment van trobar un munt d’àncores que podrien complir perfectament el somni de l’alemany Dieter Jary de crear una senda submarina de les àncores de la zona. Però immediatament se’n van adonar que n’hi havia un tresor encara més sorprenent, l’existència d’una gran acumulació d’àmfores i d’altres objectes i restes ceràmiques que preveuen un descobriment probablement encara més extraordinari.
Cal recordar que el Portitxol, «port menut», treu el seu nom del constant atracament d’embarcacions com a lloc ideal de refugi per les naus que solcaven les nostre aigües. Això ha fet que els seus fons conserven tot un mostrari d’empremtes del pas dels navegants de tot tipus de civilitzacions al llarg de més de 2.700 anys. Això farà que amb la investigació que s’enceta dirigida pels tècnics de la Universitat d’Alacant, puguem trobar les claus del comportament marítim i comercial dels nostres avantpassats i de les restes que ens van deixar al seu pas. Tot un repte extraordinari i emocionant pels propers mesos per a tots aquells que volem impulsar el coneixement científic de la nostra mar, la seua biologia però també la seua història i la nostra relació amb ella al llarg de les nostres vides.
INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA