Finalitzada la recerca sobre la Roca dels Felius, que l’IROX ha realitzat els darrers anys, vam enviar a la Secretaria de Pesca, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), aquest projecte de creació d’una Reserva Marina d’Interès Pesquer per a que la declare el més aviat possible. Ara compartim aquest estudi amb tota la societat convençuts que la divulgació del coneixement científic és el millor camí per impulsar la conscienciació sobre la necessitat de protegir, augmentant el nostre coneixement sobre el nostre major recurs, la mar.
Aquest estudi es especialment important donat que és el primer estudi científic que es fa al voltant de la Roca, i també per la seua importància biològica i pesquera com a generador de vida submarina a La Marina.
En aquest estudi hem aconseguit imatges inèdites de la Roca que ens mostra la seua enorme riquesa i biodiversitat, amb una població impressionant de la Gorgònia Vermella ( Paramuricea clavata), així com diverses espècies marines.
RESERVA MARINA D’INTERÉS PESQUER
La nostra proposta es basa en el següents criteris :
- – Creació d’un polígon d’exclusió de la pesca d’arrossegament, amb la col·locació d’esculls artificials en els dos punts on s’ha trencat l’estructura de la Roca.
- – Regulació de la pesca artesanal i recreativa, amb la limitació de xàrcies, i la possibilitat de l’ús de nanses per protegir les gorgònies, així com l’establiment d’unes zones de veda on no es puga pescar durant almenys 6 mesos i la necessitat de comptar amb llicència per poder fer-ho en aquesta zona.
- – Co-gestió pesquera, amb la creació d’un Òrgan de Gestió on estiguen integrades totes les entitats afectades de La Marina, amb la col·laboració dels mariners per fer efectiva aquesta protecció.
- – Impuls d’un pla de recerca científica per aconseguir el màxim de coneixements sobre les mesures adoptades i l’evolució de les espècies que habiten la Roca.
Considerem fonamental la implicació dels sectors mariners per a que aquesta protecció siga eficient i aconseguisca la col·laboració de tots els sectors implicats.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració dels mariners, especialment de les embarcacions Noguera, amb Diego i Juan Diego de Moraira, i el Gary amb Rafa Serrat de Xàbia i la seua tripulació, i d’altres mariners que amb les seues col·laboracions i opinions han permès aconseguir les dades necessàries en la seua elaboració.
També cal destacar l’aportació de la Universitat d’Alacant, amb Alfonso Ramos i Aitor Forcada en l’elaboració de l’estudi bionòmic.
Així com les entitats que han aportat recursos per fer possible aquest estudi :
- – L’empresa AMJASA de Xàbia
La Vocal de Formació de l’IROX, Tere Bou, entrega el treball al president d’AMJASA, Jose Luis Henarejos.
- – Els PÒSITS de La Marina :
El vocal de Pesqueries sostenibles de l’IROX, Amadeu Ros, entrega el treball als presidents dels pòsits de Calp, Xàbia i Dénia.
El president de l’IROX, Xavier Pascual, entrega el treball al pòsit de Moraira.
- – L’Ajuntament de XÀBIA
La secretària de l’IROX, Encarna Roselló, entrega el treball a l’alcalde de Xàbia, José Chulvi.
- – L’Ajuntament del POBLE NOU DE BENITATXELL
Pep Bolufer de l’IROX, i el tresorer de la nostra associació, Jose H. Melero, entreguen el treball a l’alcalde del Poble Nou de Benitatxell, Miguel Ángel García, i el seu regidor de Medi Ambient, Jorge Pascual.
- – ENRIC MARTÍNEZ
El president de l’IROX entrega el treball a Enric Martínez, finançador a títol individual.
GRÀCIES A TOTS !!!
INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA