Posidònia : Conferència de Xisco Sobrado i reunió amb Conselleria i ajuntaments

Home / Protecció / Gestió del litoral / Posidònia : Conferència de Xisco Sobrado i reunió amb Conselleria i ajuntaments

L’IROX ha organitzat dues jornades sobre la protecció de la Posidònia al litoral de La Marina. En primer lloc vam comptar amb la participació de Xisco Sobrado, de l’Àrea marina del GEN-GOB d’Eivissa, que ens va oferir una conferència sobre ” La conservació de la Posidònia i el paper de les ONG’s. El cas d’Eivisa i Formentera”

 

 

Xisco ens va explicar l’experiència de la seua associació en l’impuls i seguiment de les mesures adoptades per protegir la Posidònia, especialment dels fondejos d’embarcacions, però també dels abocaments d’aigües sense depurar correctament per part dels emissaris de les depuradores de la zona.

 

 

Per tot això es va decidir fer un estudi sobre aquesta problemàtica que va permetre el decret de protecció que ara és la base d’una millor cobertura legal.

 

En la jornada següent vam convocar una reunió per tal d’esbrinar les possibilitats d’aplicació d’aquestes mesures de protecció al litoral de La Marina. Per això vam convocar a la Conselleria de Medi Ambient i ajuntaments amb aquesta problemàtica. Hi van assistir, a banda de Xisco Sobrado i els representants de l’IROX, representants de la Conselleria, així com de l’Ajuntament de Xàbia, i del Poble Nou de Benitatxell. El regidor de Medi Ambient de Teulada Moraira va excusar la seua participació per temes d’agenda tot i que vam quedar en informar-lo dels acords adoptats i la seua participació en futures reunions. Esperem comptar també amb altres ajuntaments que no van poder acudir en aquesta ocasió.

 

 

Xisco Sobrado va explicar l’actuació de les entitats públiques de Les Illes en aquest procés, el que va permetre l’emissió del decret de protecció i l’adopció de mesures de control dels fondejos.

Per part de la Conselleria de Medi Ambient ens van anunciar l’elaboració d’un estudi, però amb l’advertiment que aquest procés no és ràpid, el que va deixar clar que cal una sèrie de mesures actuals per protegir aquest tresor marí fins que tinguem la possibilitat d’una protecció més definitiva. Els tècnics i representants dels ajuntaments van entendre la necessitat de fer alguna mena d’acord conjunt entre ajuntaments i Conselleria per pal·liar els efectes destructius de la situació actual. 

Després més de dues hores de reunió tots vam estar d’acord en impulsar aquesta mena de conveni i ens vam emplaçar per a futures reunions per decidir la manera d’establir-ho.

 

Des de l’IROX volem donar les gràcies a Xisco Sobrado del GEN-GOB per la seua aportació de les dades sobre l’experiència a les Pitiüses, on n’hi ha un bon acord, d’entitats i usuaris, sobre els resultats positius de les mesures aplicades. També agrair la resposta, tant de la Conselleria de Medi Ambient com dels ajuntaments, a la nostra invitació a participar en aquesta cerca de solucions per protegir de forma eficient les praderies de Posidònia de La Marina.

 

Departament de Medi Ambient

INSTITUT DE RECERCA OCEANOGRÀFICA DE XÀBIA