La Roca dels Felius – un cas molt especial

Home / La Roca dels Felius – un cas molt especial

LaRocadelsFelius

 

Dins de la proposta que l’Institut de Recerca Oceanogràfica de Xàbia ha presentat als pòsits de la Marina Alta per regular una sèrie de zones d’exclusió pesquera, la Roca dels Felius és un cas molt especial. Aquesta muntanya submarina, a unes 3,5 milles a l’est del Cap de la Nau i a 35 braces (60 metres) de fondària la part més alta i 62 braces (110 m.) la més fonda, és coneguda per la riquesa submarina que l’envolta, coralls de diverses espècies, gorgònies ( candelers, crespellars i oliveres) que donen cau i amagatall al peix i marisc propi de roca, sent un dels principals generadors de vida submarina de les nostres aigües.

Tot i això ha patit al llarg dels anys una pressió pesquera excessiva, incloent pesca de bou que ha malmès part de la seua estructura, reduint la seua mida considerablement.

És per això que considerem necessari declarar el seu entorn com a Àrea Marina Protegida per assegurar la seua aportació de vida marina, el que milloraria no soles la resta de l’entorn marí sinó fins i tot al mateix sector pesquer local, que podria aconseguir majors captures fora del seu entorn. Per això hem proposat fer un estudi on delimitem:

 

  • -Coneixement actual de la Roca dels Felius:  batimetria, caracterització de comunitats biològiques i espècies d’interès pesquer.
  • -Anàlisi de l’estat actual d’explotació pesquera en la zona.
  • -Acord amb tot, o la major part, del sector pesquer implicat.
  • -Recopilació d’informació sobre enclavaments amb similars característiques.
  • -Planificació de mesures de seguiment.
  • -Redacció de la proposta de protecció.
  • -Execució de plans de seguiment sobre les pesqueres experimentals, les comunitats biològiques i els  plans de vigilància.

Amb tot això podríem establir la millor manera de protegir la roca amb la participació dels sector pesquer de La Marina Alta, aconseguint un millor equilibri entre les nostres activitats i el medi marí.