Cerianthus membranaceus als fons de l’Escull del Cap de Sant Antoni a Xàbia

Home / Formació / Escola de la Mar / Cerianthus membranaceus als fons de l’Escull del Cap de Sant Antoni a Xàbia

 

Les fotos de Bernat Cardona ens mostren uns exemplars magnífics de Cerianthus membranaceus, o Anèmona de tub, al fons marins al sud de l’Escull del Cap de Sant Antoni.

Regne:

Animalia

Filum:

Cnidaria

Classe:

Anthozoa

Subclasse:

Hexacorallia

Ordre:

Ceriantharia

Subordre:

Spirularia

Família:

Cerianthidae

Gènere:

Cerianthus

Espècie:

C. membranaceus

Aquest cnidari no presenta esquelet dur ni ventosa basal per adherir-se al fons però està protegit per un tub, al que es retrau en cas de perill, que forma amb secrecions endurides, sorra i restes orgàniques. Aquest tub pot arribar a mesurar un metre de longitud i està ben ancorat a terra. A la part anterior presenta dues corones amb fileres de tentacles de diferents colors, entre 150 i 200, sent més llargs i grossos els exteriors, de fins a 20 cm. de llarg, i els interiors més curts al voltant de la cavitat central, que fa de boca i òrgan excretor.

Aquest animal solitari viu en fons fangosos o sorrencs, o sobre roques sedimentàries a recer de les marees fins a 40 metres de fondària. S’alimenta de petits crustacis, peixos i plàncton i restes orgàniques que són atrapats dels corrents marins pels seus tentacles exteriors provistos de cèl·lules urticants que paralitzen les preses, que passen després, mitjançant els tentacles interiors, a la boca.

La reproducció és sexual, sent tots els individus hermafrodites, alliberant els espermatozous i els ous per separat, necessitant la fertilització creuada. Les larves viuen al plàncton durant llarg temps, presentant un primer estadi amb una cavitat gàstrica, orifici bucal/anal i tentacles que els permeten desplaçar-se quan s’instal·len i segreguen un tub on viure. No es coneix la seua longevitat però alguns exemplars en captivitat han superat els 50 anys.

Fotos – Bernat Cardona Bañó