Cerianthus membranaceus als fons de l’Escull del Cap de Sant Antoni a Xàbia

Home / Formació / Escola de la Mar / Cerianthus membranaceus als fons de l’Escull del Cap de Sant Antoni a Xàbia

 

Les fotos de Bernat Cardona ens mostren uns exemplars magnífics de Cerianthus membranaceus, o Anèmona de tub, al fons marins al sud de l’Escull del Cap de Sant Antoni.

Regne:

Animalia

Filum:

Cnidaria

Classe:

Anthozoa

Subclasse:

Hexacorallia

Ordre:

Ceriantharia

Subordre:

Spirularia

Família:

Cerianthidae

Gènere:

Cerianthus

Espècie:

C. membranaceus

Aquest cnidari no presenta esquelet dur ni ventosa basal per adherir-se al fons però està protegit per un tub, al que es retrau en cas de perill, que forma amb secrecions endurides, sorra i restes orgàniques. Aquest tub pot arribar a mesurar un metre de longitud i està ben ancorat a terra. A la part anterior presenta dues corones amb fileres de tentacles de diferents colors, entre 150 i 200, sent més llargs i grossos els exteriors, de fins a 20 cm. de llarg, i els interiors més curts al voltant de la cavitat central, que fa de boca i òrgan excretor.

Aquest animal solitari viu en fons fangosos o sorrencs, o sobre roques sedimentàries a recer de les marees fins a 40 metres de fondària. S’alimenta de petits crustacis, peixos i plàncton i restes orgàniques que són atrapats dels corrents marins pels seus tentacles exteriors provistos de cèl·lules urticants que paralitzen les preses, que passen després, mitjançant els tentacles interiors, a la boca.

La reproducció és sexual, sent tots els individus hermafrodites, alliberant els espermatozous i els ous per separat, necessitant la fertilització creuada. Les larves viuen al plàncton durant llarg temps, presentant un primer estadi amb una cavitat gàstrica, orifici bucal/anal i tentacles que els permeten desplaçar-se quan s’instal·len i segreguen un tub on viure. No es coneix la seua longevitat però alguns exemplars en captivitat han superat els 50 anys.

Fotos – Bernat Cardona Bañó

About Guardian

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.