Conferència “Els Cnidaris a la Marina – Propostes d’investigació”

Home / Divulgació / Conferències científiques / Conferència “Els Cnidaris a la Marina – Propostes d’investigació”

 

El divendres dia 19 de febrer, va tindre lloc a la Biblioteca del Port de Xàbia la conferència :

                                                               “Els Cnidaris a la Marina – Propostes d’investigació”

   pel biòleg Joan J. Soto Àngel

 

 

En primer lloc Laia Fontana, biòloga i coautora amb Joan Soto del llibre ” Els nostres veïns submarins” ( una part del qual va exhibir-se durant la conferència), va presentar al conferenciant destacant que, tot i la seua joventut, és un biòleg amb una magnífica experiència científica per diverses mars del món, materialitzada en nombroses contribucions a congressos i revistes científiques de ressò internacional, així com la seua intensa activitat en els àmbits docent i divulgatiu.

 

Fotos – Encarna Roselló

resized_1

 

 

Joan va fer un repàs per les característiques dels diferents grups de Cnidaris i els trets diferenciadors d’aquest grup d’animals.

 

 

resized_2a

 

 

Seguidament ens va explicar la importància ecològica i econòmica les particularitats que els fan uns excelents bio-indicadors per mesurar les condicions i l’estat de l’entorn marí on es troben, contextualizant-ho mitjançant un recull sobre els estudis actuals d’aquests animals, amb èmfasi a la Mar Balear.

A continuació va proposar línies d’actuació i projectes d’investigació que permeten contribuir, properament, a un increment tant de la biologia d’aquests animals, com del funcionament dels ecosistemes marins on hi habiten.

 

 

 

Per últim va indicar la necessitat de valorar per part de la societat la importància d’aquestes interessantíssimes espècies animals tant abundants a les nostres costes, i que formen part, en paraules del ponent, del nostre patrimoni natural submergit.

La conferència va cloure el cicle de les I Jornades IROX amb una magnífica assistència de públic que ha posat molt alt el llistó per fer-les encara millor l’any que ve, especialment per l’extraordinària participació de tots els que ens han transmès els continguts de les conferències, Amadeu Ros, Javier Guallart, Encarna Roselló, Ximo Bolufer i Joan Soto.

 

 

Des de l’IROX us convidem a participar en totes les activitats que desenvoluparem al llarg de l’any i en les que tractarem de acostar la mar i el seu coneixement científic a tothom, especialment a la gent de la Marina, una comarca que no es podria entendre sense ella.

 

==============================================================================

Conf.Joan

 

Joan J, Soto Àngel nascut a Aldaia (l’Horta), País Valencià, el 1986. Llicenciat en Biologia, amb orientació professional a la Biologia Marina per la Universidad de La Laguna; Màster en Ecologia Marina per la Universitat de les Illes Balears; Màster en Biodiversitat, Conservació i Evolució Animal per la Universitat de València. Ha treballat com a Personal Docent i Investigador al Departament de Zoologia de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València. Bussejador experimentat i aficionat a la fotografia submarina. Membre fundador i president de l’associació Grup d’Estudiants de Biologia Marina Bioblau (fins al 2015), on ha desenvolupat i impartit nombrosos tallers, cursos, seminaris, eixides de camp i cicles de conferències al voltant de la biodiversitat marina, el seu estudi i conservació. A més, ha realitzat cursos de perfeccionament metodològic i tècnic (Madrid, Barcelona, Girona, Panamà) i participat en nombrosos congressos internacionals (Cadis, Madrid, Donosti, Barcelona, Escòcia, Lecce i Ischia) i és autor de diverses publicacions a revistes d’impacte, entre les que destaquen Marine Ecology: an evolutionary perspective i Polar Biology. Membre fundador i Secretari del Institut de Recerca Oceanogràfica de Xàbia des de 2015.

 

JoanSoto

 

La biodiversitat de cnidaris (meduses, coralls, gorgònies, anemones i hidrozous) al País Valencià és remarcablement elevada. No obstant això, el seu estudi és escàs i fraccionari, deixant grups totalment descuidats i grans incògnites ecològiques per resoldre. Durant la ponència, es farà un recorregut per la diversitat dels Cnidaris de les nostres aigües, es llistaran les línies de recerca encetades a les diferents institucions i es proposaran nous estudis que posen de manifest l’interés científic i el valor ecològic d’aquest grup d’animals, com ara: l”impacte de les proliferacions massives de meduses; el potencial dels hidrozous bentònics com a bioindicador del canvi global; i l’estat de conservació de les poblacions de gorgònies a les reserves marines, així com del corall Cladocora caespitosa, l’únic escleractini endèmic del Mediterrani i categoritzat com “en perill d’extinció” per la IUCN.