Conferència de Rafael Sardá Borroy a Dénia

Home / Divulgació / Conferències científiques / Conferència de Rafael Sardá Borroy a Dénia

El divendres 3 de novembre del 2017 va tenir lloc la conferència de Rafael Sardá ” Erosión de las Playas y Gestión Integrada de Zonas Costeras” convidat per l’Ajuntament de Dénia i l’IROX.

 

Rafael Sardá Borroy (PhD, MBA) és investigador del CEAB, Centre d’Estudis Avançats de Blanes, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en socioecologia i Professor del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences de la Escuela Superior de Administración i Dirección de Empresas ( ESADE-Barcelona) on desenvolupa cursos de Sostenibilitat Corporativa. Co-fundador del “Global Alliance in Management Education (CEMS)”.

Rafael Sardá estudia la relació entre sistemes socials i ecològics, com funcionen i interactuen, com fer front a problemes ambientals actuals i emergents, globals i locals, i el paper que la ciència i la normativa poden jugar-hi. Els seus àmbits de recerca inclouen la gestió integrada de la zona litoral (GIZC) i l’administració dels oceans, l’ecologia bentònica del fons submarí i la sostenibilitat. És autor d’uns 150 articles de recerca. Ha estat l’investigador principal o co-principal en més de 20 projectes de recerca nacionals i internacionals, director de diverses tesis doctorals i d’un gran nombre de tesis de màster. Representa el CSIC en consultes de grups d’experts sobre afers de recerca costaners i marins.

 

Abans de la conferència Rafael Sardá va visitar el litoral de Dénia, acompanyat per membres de l’ajuntament de Dénia i de l’IROX, per copsar la situació del litoral i poder opinar sobre les necessitats de regeneració de les platges.

 

Platja de les Deveses- Dénia.

 

A la vesprada, durant la seua conferència, va fer especial esment a la necessitat de posar en valor el sistema dunar encara existent a les platges de Dénia, i les possibilitats de regeneració d’aquest ecosistema.

Ens va fer un recorregut per les noves formes d’encarar la gestió de les zones costaneres, cercant l’equilibri entre els condicionaments socials i ecològics de cada territori, quina platja volem i quines mesures hem d’aplicar per aconseguir-ho. Recordant-nos que la platja no és només el lloc on col·loquem la tovallola sinó tot l’ecosistema dunar i submarí que en formen part.


Ens va parlar sobre l’estudi “Eurosion (EC 2004)” on es tenen en compte els efectes produïts per l’erosió i els efectes econòmics derivats. Cal augmentar el coneixement sobre aquests efectes i la resiliència costanera mitjançant els balanços sedimentaris.

Va recordar que l’única dona que fins ara ha guanyat un Premi Nobel d’economia, la doctora Orstrom, ho va fer amb una teoria sobre la gestió integral dels recursos comuns en “GOVERNING THE COMMONS-The evolution of institutions for collective action”.

Sardá proposa la necessitat d’estandaritzar metodologies en la gestió de costes com el “Ecosystem-Based Management System” basat en tres pilars fonamentals: la Gestió, la Informació i la Participació.